Kracht/vecht sport

Kracht/vecht sport 

Lichamelijke, verstandelijke, visuele en auditieve beperking 
In de aangepaste sportsector zijn er verschillende sporten die ingedeeld kunnen worden in de kracht/vecht sport. Klik hieronder voor de verschillende weergaven of scroll naar beneden

Aikido

Lichamelijke en visuele beperking

Aikido is een krijgskunst, als eerste gericht op de-escalatie, dus eerder om het controleren en neutraliseren van de aanval en niet om het leren uitschakelen van de tegenstander. Eigenlijk moet je het eens proberen om te ontdekken of Aikido bij jou past. Akido staat voor een Leven Lang Sporten en verwelkomt de instroom in iedere levensfase met alle mogelijkheden, maar wees je wel bewust dat het een krijgskunst is die pas vol tot zijn recht komt als je ook op een mat kan zitten en bewegen.

Aikido kent geen aanvalstechnieken, zoals in andere krijgskunsten.  Sinds 30 jaar is er in verschillende dojo’s (oefenruimtes) ook aandacht voor gehandicapte mensen. Het is niet zo dat er in alle Aikido scholen evenveel ervaring is met uiteenlopende handicaps, en zijn er ook geen aparte klassen voor gehandicapte Aikidoka’s. De hoogste (lichamelijk) gehandicapte Aikidoka in Nederland heeft twee zwarte banden. 

Bankdrukken 

Lichamelijke beperking 

Paralympisch bankdrukken (ook wel Powerlifting genoemd) wordt het beste omschreven als gewichtheffen in liggende vorm. Het bankdrukken kent een open competitie. Alle atleten met een lichte hersenaandoening, dwarslaesie, amputaties (alleen onderste ledematen) en Les Autres die aan minimale handicap criteria voldoen, mogen meedoen aan het Paralympisch bankdrukken.

Bij het bankdrukken gaat het erom een ijzeren stang die we halter of op z’n Engels ‘bar’ noemen, met zoveel mogelijk gewichten/ kg’s liggend op de rug uit het rack te nemen en vervolgens tot op de borst te laten zakken en uit te drukken totdat de armen gestrekt zijn.
 
Bij het bankdrukken is je eigen gewicht ook van belang. Er zijn verschillende klassen waarin je ingedeeld kunt worden. Zo heb je bij de mannen de -48kg klasse en dit loopt op tot de +100kg klasse voor de zwaarste atleten. Bij de vrouwen lopen deze klassen vanaf 40kg klasse tot aan +82,5kg klasse. 

Capoeira 

Verstandelijke beperking

Capoeira is een combinatie van vechtsport, muziek, dans en acrobatiek, vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans. Het spel is een uitwisseling van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek, waarbij de 'verdedigende' partij laag gebukte, ontwijkende bewegingen maakt. Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen en draaitrappen. Je kunt je stijl in capoeira altijd aanpassen naar je mogelijkheden

Capoeira is een sport voor iedereen, zeker omdat het zoveel in één is: vechtsport, dans, muziek en een groot deel Braziliaanse cultuur. In Brazilië is capoeira de tweede sport na voetbal. Als je op zoek bent naar een school waar jij met je beperking extra aandacht kunt krijgen, dan kun je bijvoorbeeld terecht in Nijmegen bij de Stichting Amizade. Gordon Brock, capoeira-leraar in Nijmegen, legt uit hoe een eerste les eruit ziet. "De eerste les is vooral gericht op dat we samen ontdekken wat je wel en niet kan. Dat bekijken we al tijdens de warming-up van een half uur waarin we lichte krachtoefeningen en andere bewegingen doen. Na het opwarmen beginnen we met de basis: de ginga. Dat is de dans van capoeira."

Als je die basis hebt dan ga je dat in de les tegenover een ander uitvoeren. Capoeira is namelijk een spel, dat je met zijn tweeën speelt in het midden van een kring met een aantal muzikanten. Muziek is een belangrijk onderdeel van capoeira, legt Brock uit. "In een groep leer je alles dus ook muziek. Dat rouleren we een beetje, zodat iedereen in het spel aan de beurt komt."

Capoeira kent vele verschillende stijlen, waardoor het voor jou altijd mogelijk is om deze sport te beoefenen. "Je hebt hele snelle stijlen en langzamere stijlen. Je past jouw stijl aan op jouw mogelijkheden." Volgens Brock kun je met een lichamelijke beperking ook prima bij een reguliere capoeira-school terecht. "De leraar zal je altijd uitnodigen om een keer langs te komen en te kijken waar jouw beperking ligt. 

Judo

Lichamelijke, verstandelijke, visuele en auditieve beperking

Judo is een sport waarbij je leert om op verantwoorde wijze met elkaar om te gaan. Je leert met elkaar te stoeien zonder elkaar pijn te doen. Judo heeft een aantal regels waar je je aan moet houden wanneer je de dojo (trainingszaal) binnenkomt, hierdoor ontstaat haast vanzelf een gedisciplineerde sfeer. Het voordeel van de judosport is dat het zowel staand als zittend beoefend kan worden. Hierdoor is het voor bijna iedereen mogelijk om deel te nemen.

Mensen met een visuele handicap kunnen de judosport beoefenen volgens het VI-judoregelement (VI is visually impaired). Hierbij zijn alle technieken uit het reguliere judo toegestaan dus ook armklemmen, verwurgingen en offerworpen. De Judo Bond Nederland stimuleert het VI-judo op alle niveaus, van recreatief (breedtesport) tot paralympisch niveau. 

Jui-Jitsu

Verstandelijke beperking 

Jiu-Jitsu is een zelfverdedigingsmethode die ons in staat stelt in de praktijk, zelfs gewapende tegenstanders uit te schakelen. De methode werd eeuwen geleden in China ontwikkeld en in Japan geperfectioneerd. Jiu-Jitsu wordt vertaald als ‘zachte kunst’!
In jiujitsu komen diverse basisvormen uit het judo samen met onder andere slag-, stoot- steek- en traptechnieken, klemmen en verwurgingen. Uit deze traditionele Japanse krijgskunst is het hedendaags judo ontstaan. Maar jiujitsu gaat net een stapje verder. 

Karate

Lichamelijke en verstandelijke beperking 

Een karateka, zoals de beoefenaar wordt genoemd, gebruikt de ledematen als natuurlijke verdedigings- en aanvalsmiddelen, hetgeen snelheid, concentratie, kracht, lenigheid en coördinatie vereist.

G-karate kent weinig tot geen aanpassingen voor personen met een handicap. G-karate is een sport die kan uitgevoerd worden door een brede range van personen met een beperking, van staand tot vanuit de rolstoel. Staande sporters voeren de bekende schopbewegingen uit, de rollers werken uiteraard vooral met armen en romp en moeten op het juiste moment hun rolstoel van richting veranderen. Hierbij kunnen ze ondersteund worden door een buddy. De buddywerking is een belangrijk aspect, om sociale banden te kweken en te leren samenwerken.

Voor mensen met zware verstandelijke beperkingen of die slechts weinig (meer) kunnen bewegen, worden onder meer gekleurde voetafdrukken, pictogrammen, gekleurde polsbandjes en pittenzakjes gebruikt. G-karate is werkelijk voor iedereen.

Taekwondo 

Lichamelijk, verstandelijk en auditieve beperking 

Taekwondo betekent letterlijk "De weg van vuist en voet". Het is meer een totaalconcept, een levenswijze, dan een pure gevechtssport. TAE betekent voet, KWON staat voor vuist en DO verwijst naar de levenswijze. Taekwondo is veel meer dan het gebruik van handen en voeten; het is een manier van denken, een vorm van zelfdiscipline. Zelfbeheersing en respect deze accepten zijn in het taekwondo uitermate belangrijk. Daarnaast ontwikkel je souplesse, snelheid, motoriek, kracht en leer je jezelf te verdedigen. Bij taekwondo en vele andere kracht/vecht sporten worden de volgende indelingen gebruikt:

FYS = personen met een motorische, lichamelijke of fysieke beperking
VE = personen met een verstandelijke beperking (vb. syndroom van Down)
VI = personen met een zintuiglijke, visuele beperking (blinden of slechtzienden)
AU = personen met een zintuiglijke, auditieve beperking (doven of slechthorenden)
PSY = personen met een psychische kwetsbaarheid (vb. depressie, verslaving…)
ASS = personen met een autismespectrumstoornis

De sport staat vanaf 2020 op het Paralympisch programma voor atleten met een fysieke beperking. 
Share by: