Trainer

Train(st)er

Algemeen

Een trainer, iemand die sporters helpt bij het behalen van hun wensen en doelen. Je houdt je bezig met de inzet en prestaties van een sporter of team en evalueert en adviseert ze hierop. Je beschikt over de kennis om sporters te helpen bij het verbeteren van hun vaardigheden. Als trainer/coach vervul je een belangrijke voorbeeldfunctie naar alle sporters (en ouders). Je bent een motivator, inspirator, adviseur, begeleider, maatje en vertrouwenspersoon. Je bent een trainer!

Als trainer in de aangepaste sportsector is het belangrijk te realiseren dat iedere sporter anders is. De sporters dragen allemaal een ander verhaal met zich mee en beschikken niet allemaal over dezelfde mogelijkheden. Sporters streven ook naar verschillende wensen en/of doelen. Zo vindt de één het ervaren van plezier het belangrijkste en wil de ander graag een paralympische medaille winnen, niks is te gek. 

Als trainer kun je ook training geven aan verschillende doelgroepen. In de aangepaste sportsector liggen deze verschillen iets breder uit elkaar. Doelgroepen verschillen niet alleen in leeftijd en niveauverschil, er zijn ook belangrijke verschillen tussen beperkingen en bewegingsmogelijkheden van ieder individueel persoon. 
Het verschil tussen een trainer en een coach 
Als coach begeleidt je sporters voor, tijdens en na de wedstrijden. Als trainer begeleidt je sporters voor, tijdens en na de trainingen. In sommige gevallen zijn dit twee verschillende personen, maar dit kan uiteraard ook samengaan. Dat wil zeggen dat de persoon zowel de rol van trainer als coach op zich neemt, een trainer-coach. 

Vrijwilliger
Veel verenigingen bestaan door hulp van enthousiaste vrijwilligers. Twijfelt u of u iets kan betekenen in het aangepast sporten? Probeer contact op te nemen met de vereniging en bespreek de mogelijkheden. 

Wat heb ik nodig als trainer/coach in het aangepast sporten? 

Wil je training geven bij een vereniging dan zijn er verschillende antwoorden op bovenstaande vraag. Sommige verenigingen vinden het bijvoorbeeld verplicht dat je beschikt over een trainingscertificaat, anderen vinden dit minder belangrijk. Ook geven sommige verenigingen aan dat trainers/begeleiders moeten beschikken over een geldig VOG. Voor sommige sporten is het ook belangrijk dat trainers een jaarlijkste MFA/EHBO cursus volgen. 
Weet je als trainer al bij welke vereniging je aan de slag wil? Zoek hier dan vooraf contact mee om te kijken over welke certificaten jij moet beschikken. 

Als trainer zijn er wel vaak standaard verwachtingen. Zo gaan verenigingen/bedrijven ervan uit dat je kennis hebt over de sport (regels) en doelgroep. Wat zijn bijvoorbeeld (on)mogelijkheden die hiermee gepaard gaan. Daarnaast moet je natuurlijk training kunnen gaan aan mensen met een beperking. 

Voor elke trainer geldt: ken je doelgroep. Informatie over verschillende doelgroepen en beperkingen kan enorm verschillen. Hoe kan hier het beste mee omgaan of zijn er voor je sport ook specifieke regels/niveau's in het aangepast sporten? Op de subpagina beperkingen worden verschillende beperkingen in kaart gebracht. 

Als trainer in het aangepast sporten kan het van belang zijn, voordat je een nieuwe groep of sporter gaat trainen, een individueel gesprek te voeren met je sporter(s) en/of ouders/verzorgers. Per sporter kunnen grenzen verschillen en ook met dezelfde beperking kunnen sportbeperkingen anders zijn. Zorg dus dat je als trainer op de hoogte bent van de beperkingen van je sporter(s). 

Zoek je een trainerscursussen? Soms zijn deze specifiek gericht op de aangepaste sport. Naast trainerscursussen zijn er ook bijscholingen te volgen, deze kun je later altijd volgen voor extra kennis en vaardigheden. 

Documenten

Website's

Lijst van diensten

Share by: