Fietsen

Fietsen

Lichamelijke, verstandelijke en visuele beperking
Er zijn verschillende vormen van aangepast fietsen. Welke categorie het beste bij een sporter past hang af van zijn/haar beperking. Bij het Aangepast Wielrennen zijn er ook wedstrijdsporten en kampioenschappen met verschillende categorieën. Net als in de reguliere wielersport wordt er onderscheid gemaakt tussen wegwedstrijden, tijdritten en baanwielrennen. 

Handbiken

Als handbiker rijd je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Dit kan liggend of knielend, afhankelijk van je beperking. Vooral sporters die normaal gesproken in een rolstoel zitten, vinden hun weg naar het handbiken. 
Tijdens wedstrijden zijn er verschillende klassen, je handicap bepaalt in welke klassen jij uitkomt. De verschillende klassen lopen van H1, De zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) tot en met H5, de lichtste categorie (bijv. een beenamputatie). 

Tandem

Met de tandem rijd je met z’n tweeën op één fiets. De voorste renner noem je ‘piloot’, want hij of zij bestuurt het voorwiel. De achterste renner heet een ‘stoker’. Dit is de renner die doorgaans een visuele beperking heeft.
In tandemwedstrijden probeer je als duo de concurrentie te verslaan. Tandemwedstrijden bestaan slechts uit één klasse: wielrenners met een visuele beperking/wielrenners die volledig blind zijn. Als stoker kan je visuele beperking dus flink verschillen. Bij het bepalen van je visuele vermogen telt het oog met de beste correctie.

Tri-Cycling

Bij tri-cycling fiets je op een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Afhankelijk van je beperking kun je in twee klassen uitkomen: T1 en T2. Renners met een zware beperking rijden in de T1-klasse. Heb je een iets minder zware aandoening, dan fiets je in de T2-klasse. 

ID-Cycling

In deze discipline rijd je als renner met een verstandelijke beperking. ID staat namelijk voor Intellectual Disability. Je fietst je wedstrijden op een racefiets, tandem of driewieler. Alle verstandelijk gehandicapten rijden samen in één categorie. Een eventuele extra lichamelijke handicap maakt daarbij dus geen verschil.

Cycling

Bij Cycling fiets je op een standaard racefiets, die je op sommige plekken mag aanpassen. In deze discipline fiets je wanneer je één of meerdere amputaties (met of zonder prothese), vergroeiing, plegie (verlamming) of cerebrale parese (CP) hebt. Cycling is verdeeld in vijf klassen. In elke klasse vind je zowel renners met een lichte cerebrale parese als renners met een amputatie. C1 is de zwaarste categorie, hierin rijden bijvoorbeeld renners met een geamputeerde arm en geamputeerd been. De C5 is de lichtste categorie. Deze renners kunnen hun onderlichaam nog volledig gebruiken, maar hebben bijvoorbeeld een amputatie onder hun elleboog.

Trainerscursus

Share by: