voetbal

Voetbal

Lichamelijke, verstandelijke, visuele en auditieve beperking
Met de sport voetbal zijn er veel verschillende categorieën voor mensen met een beperking. De één is al wat populairder dan de ander.  Er zijn helaas nog geen specifieke trainerscursussen per categorie of doelgroep. De algemene trainerscursussen staan gelijk hieronder weergegeven. De uitleg over de aangepaste sporten volgt verder naar beneden. 

Trainerscurus

De verschillende voetbal categorieën in de aangepaste voetbalsector zijn: 

G-voetbal

G-voetbal is voor spelers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. G-voetballers zijn al jarenlang deel van de voetbalfamilie. Bij steeds meer verenigingen wordt het de normaalste zaak van de wereld dat spelers met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap volwaardig lid zijn. De KNVB heeft een G-voetbal competitieaanbod voor jeugd en senioren. Daarnaast organiseert men bekervoetbal en een aantal landelijke evenementen zoals het “CBV-toernooi” in Barendrecht en de “Voetbaldag voor het Speciaal Onderwijs”. 

CP-voetbal

CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese) of vanwege een niet-aangeboren hersenletsel (zoals hersenbloeding, -infarct, -tumor, etc.). Bij CP-voetbal  wordt er 7 tegen 7 gespeeld op een kleiner voetbalveld met kleinere doeltjes. De voetbalspelers van het Nederlands CP-voetbalteam spelen zelf voetbal bij een regulier team.

Frame voetbal

De KNVB wil de komende jaren ook andere voetbalvormen voor sporters met een beperking gaan doorontwikkelen, zoals Frame-Football (voor kinderen met een rollator of een looprekje). 
Frame-voetbal is een vereenvoudigde voetbalvorm, waarbij kinderen die gebruik maken van een rollator/looprekje ook kunnen meedoen aan het voetbalspel. Bij frame-voetbal staat plezier en bewegen centraal.
Frame-voetbal kan worden gespeeld op gras, maar soms is het handiger om te sporten op een verharde ondergrond zoals een sporthal, handbalveld of een kunstgrasveld. Dit zodat kinderen zo soepel mogelijk kunnen voortbewegen.

Amputatievoetbal

Bij Amputatievoetbal wordt een wedstrijd gespeeld door twee teams van zeven spelers, waar de keeper onderdeel van uitmaakt. Een veldspeler mist (een deel van) een been en beweegt zich voort op krukken. Een keeper mist (een deel van) een arm en blijft in zijn doelgebied. Om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen zijn de voetbalspelers alleen geoorloofd hun goedwerkende ledenmaten te gebruiken. Als veldspeler mag je de krukken alleen gebruiken om je voort te bewegen. Er worden tijdens een wedstrijd twee helften gespeeld van 25 minuten en de teams mogen onbeperkt wisselen. Amputatievoetbal wordt internationaal beoefend, zo worden er ook EK ’s en WK ’s gespeeld.

Dovenvoetbal

Ook voor voetballers met een auditieve beperking zijn er mogelijkheden om te voetballen. Dit zou kunnen in het reguliere voetbal, maar er zijn ook mogelijkheden om met andere dove of slechthorende voetballers samen te spelen. Er bestaat al een Nederlands Dovenelftal en er zijn ook zaalvoetbalcompetities. 
Let op: als trainer/coach is het vaak wel een must dat je gebarentaal kan. 

Blindenvoetbal

Sporters met een visuele beperking kunnen terecht in het blindenvoetbal (5-a-side). Elk team bestaat uit 5 spelers, allen geblinddoekt zodat niemand iets kan zien. Enkel de doelman is slechtziend en functioneert als gids van het voetbalteam. Om de bal te kunnen lokaliseren zitten er belletjes in de bal waardoor deze tijdens beweging geluid maakt. Elk team kan tevens rekenen op twee coaches langs de zijlijn, ook zij geven instructies.
Share by: