Paardensport

Paardensport

Lichamelijke, verstandelijke, auditieve en visuele beperking
Het is voor vrijwel iedereen met een beperking mogelijk de paardensport te beoefenen, van therapeutische basis tot aan Paralympisch niveau. Afhankelijk van de aard van je beperking zijn er diverse mogelijkheden voor aanpassingen en hulpmiddelen. Paardensport biedt voor alle beoefenaars voordelen. Bij het paardrijden gebruik je bijna alle spiergroepen. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die het bestijgen van het paard mogelijk maken en aanpassingen voor teugels, beugels en riemen.

Heb je een blijvende lichamelijke en/ of visuele beperking? Dan kun je een classificatiekeuring aanvragen voor de paardensport. Tijdens een classificatiekeuring wordt beoordeeld of je voldoet aan de minimale handicapeis om ingedeeld te kunnen worden in een van de klassen van het aangepast sporten dressuur. Daarnaast wordt er gekeken of je gebruik mag maken van hulpmiddelen, bijvoorbeeld een aangepaste teugel, elastieken om je voeten in de beugel te houden of een dressuurzweep. Ruiters met vergelijkbare mogelijkheden in de sport komen tegen elkaar uit in dezelfde klasse. 

Paardrijden kan ook kinderen met een vertraagde motorische ontwikkeling helpen om evenwicht, reactievermogen en ritmisch bewegen te ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen die het bestijgen van het paard mogelijk maken en aanpassingen voor teugels, beugels en riemen.
Typerend bij paardrijden voor ruiters met een verstandelijke handicap is gebruik van letterborden waar een afbeelding aan de letter wordt toegevoegd. 

Aangepast sporten dressuur is een onderdeel van de Paralympische Spelen Als individuele ruiter rij je twee onderdelen; een proef met voorgeschreven oefeningen en een vrije kür op muziek. Daarnaast is er een teamwedstrijd.
Bij een de wedstrijd zijn er verschillende divisioning niveaus: 
Divisioning Level A
Divisioning Level B
Divisioning Level C

Trainerscursus

Share by: