(Niet aangeboren) Hesenletsel

(Niet) aangeboren hersenletsel

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen dat is ontstaan/opgelopen in de loop van het leven. Aangeboren hersenletsel is ontstaan rond of vlak na de geboorte. 
Niet-aangeboren hersenletsel is te verdelen in twee verschillende soorten: traumatisch hersenletsel, niet-traumatisch hersenletsel. 
Er bestaat ook aangeboren hersenletsel. Dit is schade aan de hersenen die ontstaan is rond of na de geboorte, door bijvoorbeeld zuurstofgebrek of een infectie.
Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam. Voorbeelden zijn een ongeluk in het verkeer of een klap tegen het hoofd, dit kan als gevolg leiden tot een hersenschudding of hersenkneuzing. 
Niet-traumatisch hersenletsel is ontstaan door een (beschadigd) proces in het lichaam. Voorbeelden zijn een hersenbloeding, tumor, hartstilstand of Covid-19. 
De gevolgen van NAH kunnen zijn in verschillende gebieden van het functioneren zoals bewegen (motorisch), denken (cognitie) en emoties/gedrag. Meestal zijn de lichamelijke gevolgen zichtbaar. Denk aan een gehele of gedeeltelijke verlamming. De onzichtbare effecten zijn lastiger vast te stellen, maar voor de meesten zeer ingrijpend. 

Hoe ga je als trainer om met sporters met een niet-aangeboren hersenletsel? Verschillende documenten hieronder kunnen van waarde zijn voor het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden specifiek over en voor de doelgroep. 

Documenten 

Share by: