Langlaufen

Langlaufen

Lichamelijke, verstandelijke en visuele beperking
Binnen Nederland bestaat er een breed aanbod aan wintersportactiviteiten die worden georganiseerd door verschillende organisaties voor mensen met een beperking. Dit varieert van kennismakingsdagen tot lessen op verschillende locaties voor verschillende handicaps en wintersportreizen in het buitenland. In Nederland is er volop aanbod om kennis te maken met de wintersport.

Voor mensen met een lichamelijke handicap wordt er bij langlaufen onderscheid gemaakt in staand (op één of twee ski’s) of zittend skiën. Voor jongeren met een lichamelijke beperking zijn er mogelijkheden om door te groeien naar de wedstrijdsport. Er worden wedstrijdtrainingen in Nederland aangeboden en trainingsweken in het buitenland georganiseerd zodat ze goed voorbereid aan de start staan bij nationale en internationale wedstrijden. 

Een soortgelijk principe als op de bi-ski is ook toegepast bij het langlaufen, zittend skiën. Hiermee kun je met een zogenaamde langlauf-slee de loïpes op. De gehandicapte wordt met riemen stevig vastgezet op de zitting van de slee en kan zo ook weer snel omhoog komen na een val. Voorwaarde voor deze sport is net als bij de mono-ski een goede basis stabiliteit en goed functionerende bovenste ledematen.

Biathlon
Biatlon is een paralympische wintersport waarbij het g-langlaufen wordt gecombineerd met het schieten. De atleten moeten telkens een ronde langlaufen om vervolgens vijf schijven af te schieten. Voor elke misser volgt een straf in de vorm van een strafronde of een tijdstraf. Wie aan het eind de snelste tijd heeft neergezet wint. 

Trainerscursus

Share by: