Kanoën

Kanoën

Lichamelijke en verstandelijke beperking 
Binnen de watersport zijn veel verschillende vormen van aangepast sporten mogelijk. Zo ook kanovaren. Met een paar aanpassingen aan het materiaal kan een zorgeloze kano ervaring aangeboden worden. G-kajak en raften hebben wij ook meegenomen in het brede sport begrip kanoën. Kanoën, raften en G-kajakken, kunnen veel mensen met een beperking uitgevoerd worden doordat het een zittende sport is. 

G-kajak 
Kajak is geschikt voor bijna iedereen omdat het zittend wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de beperking kan de kajak aangepast worden op maat van de sporter. Voor mensen met een minder goede zitbalans zijn een aantal aanpassingen mogelijk, variërend van zitjes, heupband, een extra rugleuning of kussentje, vacuüm zitzak, beensteunen tot contragewichten. Mensen die slechts één goed functionerende arm hebben kunnen gebruik maken van een peddelsteun. Ook zijn er lichtgewicht peddels voor mensen met een verminderde armfunctie of geopteerd worden voor een tweepersoonskajak.

Verschil tussen een kano en kajak
Een kano is van boven open, vaak breder dan een kajak, je kan er gemakkelijk in- en uitstappen en heeft meer ruimte voor bagage. Een kajak daarentegen heeft een gesloten dek met daarin een instapgat en is sneller dan een kano. Er zit ook een verschil in de peddels: bij een kajak heb je een dubbelbladige peddel en bij een kano een steekpeddel met één blad. Door het verschil in het soort peddel, zit er ook een groot verschil in de techniek van het kajakken en kanoën.

Raften 
Raften wordt minder aangebonden voor mensen met een beperking. Afhankelijk van de sportvereniging/bedrijf moeten mogelijkheden gevonden worden om dit aan te bieden. 

Trainerscursus

Share by: