Hockey

Hockey

Lichamelijke en verstandelijke beperking 
In de sport hockey zijn 4 verschillende soorten ‘aangepaste hockey: 
- G-hockey
- LG-hockey
- rolstoelhockey
- icehockey 

G-hockey is voor mensen met een verstandelijke beperking en die niet rolstoelgebonden zijn. 
Trainingen en competities vinden gelijktijdig met het reguliere hockey plaats. Bij G-hockey wordt er gespeeld volgens de ParaHockey regels. De regels worden enkel aangepast als die de spelvreugde en veiligheid van de spelers ten goede komen.
Binnen het G-hockey zijn verschillende competities. Er zijn 6-tal competities en 8-tal competities. 6-tal competities wordt aangeboden in alle regio’s, 8-tal competitie wordt alleen aangeboden in Midden en Oost Nederland. Door het jaar heen worden er op 6 zondagen in het seizoen 11-tal hockey dagen georganiseerd. Aan deze dagen kunnen zowel spelers uit het G-hockey als LG-hockey deelnemen. 

LG-hockey is voor mensen met een lichamelijke beperking en die niet rolstoelgebonden zijn. Wat betreft regels lijkt LG-hockey op G-hockey. Ook bij deze hockey zijn er twee soorten competities: 6-tal competities en 8-tal competities. Door het jaar heen worden er op 6 zondagen in het seizoen 11-tal hockey dagen georganiseerd. Aan deze dagen kunnen zowel spelers uit het G-hockey als LG-hockey deelnemen. 

Rolstoelhockey is voor mensen die rolstoel afhankelijk zijn. In het rolstoelhockey zijn twee aparte disciplines: H-hockey en E-hockey. 
H-hockey is in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen zowel mensen met als mensen zonder een handicap. 
E-hockey is in een elektrische rolstoel. Dit is voor spelers die in het dagelijks leven ook afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel of die fysiek gezien niet aan H-hockey kunnen deelnemen. In het E-hockey gelden andere regels, scheidsrechter moeten hiervoor ook een zogenoemde D-licentie halen. 

Ice-hockey is voor mensen met een lichamelijke beperking op een ijsbaan. Para ice hockey wordt gespeelt op een speciaal ‘ijssleetje’, de sledge. Met prikstokken in je handen beweeg je voort en speel je de puck. Het is een sport waarbij je over een redelijke bovenarmkracht moet beschikken. Tijdens trainingen wordt dan ook gewerkt aan een techniek, spelinzicht, uithoudingsvermogen en krachttraining. 

Trainerscursus 

Deze handleiding is bedoeld om gerichte informatie te verstrekken aan diegenen, die zich in willen zetten voor, of nauw betrokken zijn bij Parahockey. Achtereenvolgens komen diversen onderwerpen zoals de doelgroep, begeleiding, lidmaatschap en praktische zaken aan de orde.
Share by: