Gedragsproblematiek

Gedragsproblematiek

Iemand met gedragsproblemen vertoond regelmatig storend gedrag.

Er zit verschil tussen gedragsproblemen en gedragsstoornissen. Met gedragsproblemen kunnen er sneller conflicten ontstaan en een negatieve houding. Dit is niet alleen storend voor de persoon zelf, ook voor de omgeving. Voorbeelden zijn: woedeaanvallen, stemmingswisselingen en grensoverschrijdend gedrag. 
Een gedragsstoornis is heftiger dan een gedragsprobleem. Een gedragsstoornis is aangeboren en niet te genezen. Iemand vertoont gedrag dat voortkomt uit een aandoening, zoals ADHD of een persoonlijkheidsstoornis. Door gedragsstoornissen kan je dagelijks functioneren worden beperkt. 
Beide beperkingen kunnen worden veroorzaakt door omstandigheden zoals bijvoorbeeld een niet-stabiele opvoeding of het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen. 

Er zijn 2 verschillende soorten gedragsproblemen, externaliserend gedrag en internaliserend gedrag: 
Externaliserend gedrag is zichtbaar ongewenst gedrag, dit gedrag is opvallend en veroorzaakt vaak overlast. Denk aan agressief gedrag, driftig en hyperactief. 
Internaliserend gedrag is gedrag waar jongeren/volwassenen zelf meer hinder van ondervinden. Denk aan valangst, paniekaanvallen en zelfbeschadiging.

Voor persoon met een gedragsprobleem of gedragsstoornis kan sporten als lastig worden ervaren door bijvoorbeeld opstandig gedrag of uitsluiting. Hoe kan je als trainer hier het beste mee omgaan? Hieronder staan waardevolle documenten die kunnen bijdragen aan extra kennis en vaardigheden voor deze doelgroep. 

Documenten

Share by: